ingeburgerd (2)

Het leek wel alsof Maatschappelijke Oriëntatie ongeveer vandaag was uitgevonden — niet dus, zelfs de journaalbeelden van vandaag zijn meer dan 2 jaar oud, bijvoorbeeld mijn ex-collega R. die in beeld komt heeft al lang een andere job, dat is wel grappig.

Maar goed, blijkbaar is er nu een officieel cursusboek en dus mocht Wiske het komen uitleggen in Terzake, bij Lisbeth en Emmanuel. En die stelden lastige vragen. Onder andere, tot drie keer toe vroeg Lisbeth hem wat hij daar nu van vindt dat ze in Brugge ook Brugs leren aan migranten, naast de reguliere taallessen. En tot drie keer toe ontweek de minister de vraag, weliswaar telkens beklemtonend dat Nederlands toch het belangrijkste is.

Omdat u daardoor nog altijd niet weet wat Marino Keulen daar nu écht van denkt, zal ik dan maar antwoorden, ik bedoel: wat een minister van inburgering volgens mij dus had moeten antwoorden op zo’n vraag…

“Als dialectsprekers in hun sporadische contacten met inburgeraars zich een héél klein beetje zouden eh… ‘aanpassen’ aan hun *eigen* standaardtaal – of om het met Gerrit Callewaert uit Bavikhove te zeggen: “een beetje meer ‘nen effort’ zouden doen” – dan zouden inburgeraars zich niet genoodzaakt voelen om naast hun taalopleiding Nederlands ook nog eens het regiolect onder de knie te krijgen. Inburgering mevrouw, dat komt van 2 kanten. Maar de meeste Vlamingen hebben dat nog steeds niet begrepen.”

Advertenties

3 gedachtes over “ingeburgerd (2)

  1. Soms lijkt het wel alsof ze alleen maar cursussen uitvinden om de krant te halen. Jammer genoeg blijkt het dan toch “echt” te zijn. Het blijft droevig dat veel mensen niet eens de moeite willen nemen om, als het nodig is, hun eigen taal behoorlijk te gebruiken.

  2. Ik ben ervan overtuigd dat veel Vlamingen in wezen niet willen dat een anderstalige, of het nu een Franstalige landgenoot is of een migrant, Nederlands leert. Ons volledige zelfbeeld is nl. gebaseerd op de cultus van onze slachtofferrol: niemand uit de boze buitenwereld is bereid Nederlands te leren, en wij arme Vlamingen, met onze superieure talenkennis moeten ons maar aanpassen. Een anderstalige die goed Nederlands spreekt, haalt dat beeld onderuit, en dat kunnen we niet hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s