[bespreking] Dyson DC26 Allergy

Stofzuigen.
Ik zou nog eerder het hele huis met stoffer en blik schoonvegen en dan dweilen.

Ik vind dat de meeste stofzuigers zwaar sucken op vlak van usability. Waarschijnlijk zal ik pas helemaal tevreden zijn als het ideaalbeeld van Henk op de markt wordt gebracht: een stofzuiger waar je op kan rijden (zoals een grasmaaier) zodat er tijdens het poetsen toch nog een beetje mannelijkheid overblijft, ik ben ook maar een gewone vent.

Deze week bracht de postbode een Dyson DC26 Allergy. Ik had daar namelijk zelf om gesmeekt bij de mevrouw van Dyson, via San. En toch ben ik op geen enkele manier verplicht om iets te schrijven. Of om te zeggen dat het toestel mijn leven heeft veranderd — gelukkig, want het zou niet waar zijn. Maar het is wel een zeer goede stofzuiger.

Wij gebruiken hem nu op de bovenverdieping, waar onze allergische meisjes slapen. Op de benedenverdieping gebruiken we nog onze oude stofzuiger.

Mijn eerste bevindingen, na één keer stofzuigen:

Design
Knap. Maar voor mij onbelangrijk. En Bert heeft daar al over geschreven.

Zuigkrachtregelaar
Dat is zeer handig. Op de plaats waar je de stang vasthoudt, is een schuifring waarmee je de (hoge) kracht van deze stofzuiger wat lager kan zetten. Dat is nodig voor matten bijvoorbeeld. Het is vooral leuk dat je je niet moet bukken om de kracht te regelen.

Snoer
5 meter, dat is relatief kort. Bereik is maximaal 8 meter, dus ver genoeg voor een ruime kamer. Maar het is dan ook een City. Toch is het snoer de voornaamste reden waarom ik in de toekomst liever met dit toestel zal stofzuigen dan met onze Philips. Het snoer rolt namelijk geweldig snel op, minder dan 3 seconden en floeps. Terwijl bij ons oud toestel het een duw- en trekwerk van jewelste is om het snoer er uiteindelijk terug in te krijgen, en daar krijg ik de seskes van.

Filters wassen
Zowat alles aan deze stofzuiger is openklikbaar, demonteerbaar. De handleiding, in eenvoudig en correct Nederlands en duidelijk geïllustreerd met kleurtekeningen, raadt aan om de filters elke maand te reinigen: grondig afspoelen met zuiver water (geen producten) en laten drogen.

Lawaai
Stofzuigers maken lawaai. Deze ook.

Gewicht en handvat
3,5 kg, een boorlingske. Dat is niet zwaar.
Het handvat is perfect voor mij.

Geen zak
Dat is toch de max, vind ik. Geen gedoe met de (juiste!) stofzuigzakken kopen, het vervangen, niet weten wanneer de zak vol is, enz. Deze Dyson DC26 Allergy heeft een afgesloten doorzichtig stofreservoir. Openklikken, omkieperen in de vuilbak, dichtklikken, klaar.

De allergie in ‘Allergy’
Belangrijk: schone uitblaaslucht. De lucht die het toestel weer uitblaast, bevat 150 keer minder schimmels en bacteriën dan de lucht die je normaal inademt. Dat komt vooral door de HEPA filter, high efficiency particle airflow filter, dezelfde die wordt gebruikt door ziekenhuizen. Deze filter verwijdert stofdeeltjes tot 0,1 micrometer, vergelijkbaar met de doorsnede van een deeltje in sigarettenrook.
Deze stofzuiger kreeg het wettelijk geregistreerde keurmerk van de British Allergy Foundation.

Kracht: root cyclone technology
Het gepatenteerde Root Cyclone systeem zorgt ervoor dat het grote vuil met een kracht van 500G naar het reservoir wordt gezogen, terwijl de kleinere smallere cyclonen een kracht tot 150.000G bereiken, waarmee ze de kleinste stofdeeltjes en bacteriën uit de lucht kunnen halen.

Prijs
Bij Vanden Borre staat hij 399 euro.

Advertenties

4 gedachtes over “[bespreking] Dyson DC26 Allergy

 1. Ik ben ook een fan van meneer Dyson. Omdat hij het idee van stofzuigen zonder zak nergens verkocht kreeg, raapte hij zijn spaarcentjes samen en produceerde ze zelf…

 2. De allergie in ‘Allergy’
  Belangrijk: schone uitblaaslucht. De lucht die het toestel weer uitblaast, bevat 150 keer minder schimmels en bacteriën dan de lucht die je normaal inademt. Dat komt vooral door de HEPA filter, high efficiency particle airflow filter, dezelfde die wordt gebruikt door ziekenhuizen. Deze filter verwijdert stofdeeltjes tot 0,1 micrometer, vergelijkbaar met de doorsnede van een deeltje in sigarettenrook.
  Deze stofzuiger kreeg het wettelijk geregistreerde keurmerk van de British Allergy Foundation.

  Deze Hepafiters van Dyson zijn ook niet EN 1822 gecertificeerd dus dat de Hepastandaard ook gecontroleerd is op lekken en kwaliteit etc…

  Filterd tot 0.5 micrometer en deze filters worden niet in het ziekenhuis gebruikt.

  Ook bij verouderering treed verzadiging op bij filters dus laat dan fijnstof door dat is enkel te voorkomen door tijdig de filters te vervangen ,dus duurkoop deze Dyson.

 3. Ben overtuigd van de werking van een Dyson maar deze werkt onhandig ….. Als je wat te hevig te werk gaat, valt de stofzuiger steeds om …..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s