de kleine kantjes

Uw kind laten winnen bij een spelletje. Het wordt onterecht verkocht als pedagogische truc, terwijl het gewoon gedaan wordt om de broze vrede te bewaren. Ik doe daar niet aan mee. Het kan al eens een zondagmiddag verpesten maar ik hoop dat het de weg van de kortste pijn is.

Ik vind niet meteen een sterker woord voor “onuitstaanbaar” maar Lena is onuitstaanbaar als ze een spelletje niet wint. Hysterisch, irrationeel, nadien traantjes en boos op zichzelf. Telkens opnieuw.

Gisteren op het schoolfeest mochten de kleuters –tussen twee buien door– zich uitleven in een bosloop van 300 meter, compleet met rugnummer en al. Zita was ook ingeschreven maar die lag nog in haar bed, dus deed Lena alleen mee. Toen ze halverwege de loopwedstrijd merkte dat ze niet zou winnen, is ze gewoon gestopt met lopen, afgehaakt, boos.

Vandaag deden we een spelletje, een soort vereenvoudigd ganzenbord (niet met ganzen maar met mylittleponies) en Lena stond het hele spelletje op kop. Toen ze op één beurt verwijderd van winst een kaartje trok waardoor ze een paar stappen moest terugzetten, werd ze gek van woede en gooide ze zich huilend op de grond.

Als die kleine kantjes zo pijnlijk naar boven komen, dan vragen wij ons al eens af hoe we dat moeten interpreteren. “Is dit normaal? Is dit weer zo’n fase dan?” “Bah nee, dat heeft ze van u!” “Wat?! Van u ja!”

Advertenties

3 gedachtes over “de kleine kantjes

  1. Mijn broer begon steeds te zingen als hij aan het winnen was. Maar o wee als hij dan begon te verliezen: pesten, gooien, stoppen met spelen. Dat heeft hij wel afgeleerd, maar hij kan wel nog steeds niet tegen zijn verlies :-)

  2. Mijn jongere zus stond verbaasd over het gedrag van haar oudste dochter (nu eerste leerjaar) dat zeer sterke gelijkenissen vertoont met dat van Lena. Ze was blijkbaar compleet vergeten dat ze zelf met slaande deuren de kamer verliet toen ze als …- jarige (vul in: alle natuurlijke getallen tussen 6 en 12) een spelletje verloor. Het gaat over, echt waar, denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s