de amsterdammer

En wij ons maar de hele tijd zitten afvragen hoe het komt dat al die Amsterdamse allochtonen op bus en tram, in winkels en restaurants, de godganse dag van dat sappig Nederlands met elkaar praten… terwijl dat in Gent eerder uitzondering dan regel is.

Heel stom van ons. Er zijn namelijk geen allochtonen in Amsterdam, dus logisch dat ze Nederlands praten. En al is de arbeidsmarkt er nog verre van evenwichtig en al is de integratie er nog verre van harmonieus, toch vermoed ik dat ze in Amsterdam een jaar of vijftig vooruit lopen op de evolutie in Vlaamse steden… and counting.

Ik neem De Pijp als pars pro toto voor Amsterdam. Die wijk is niet in een schuifke te steken. Zoals je wel van de Gentse Sleepstraat zonder overdrijven kan zeggen dat het een Turkse straat is, zo kan je van de winkels, cafés en restaurants in De Pijp onmogelijk zeggen in welk werelddeel ze allemaal thuishoren. Bovendien begint alles er meer en meer door elkaar te lopen.

Wij gingen bijvoorbeeld eten in een restaurant dat er op het eerste zicht nogal Marokkaans uitzag, we gingen binnen en het eerste liedje dat we hoorden was Turkse muziek, we werden bediend door een schone jongen met een Papiaments accent, we aten basmati-rijst met nog allerlei lekkere dingen, we dronken er rode wijn uit Spanje en we rekenden af op z’n Vlaams. En eigenlijk doet het er compleet niet toe, het was er gezellig, kleurrijk, goedkoop en lekker — en dat is wat telt.

Advertenties

3 gedachtes over “de amsterdammer

  1. Onze ervaring een paar maanden geleden aldaar was net het omgekeerde: de helft van de tijd werden we onmiddellijk in het Engels aangesproken (ik geef toe dat dit vooral in het hotel en in enkele restaurants was), en af en toe begrepen ze zelfs gewoon geen Nederlands.

    1. Die enkele keer dat ik in het Engels werd aangesproken was door een oerhollandse blonde medewerkster van het Van Gogh Museum, voor de rest uitsluitend Nederlands gehoord, vooral door de koffie-met-melk-amsterdammers op de tram en in de winkels. (toegegeven, wij sliepen niet in een hotel)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s