o-yooo!

Ik vermoed dat het een vrij recent en een louter Gents (Oostakkers?) fenomeen is en dat het voorlopig alleen voorkomt in het taalregister van 3- tot 12-jarigen. Maar ik ben niet zeker.

“O-yooo!”

Iemand moet ooit de eerste geweest zijn. Ergens was ooit een kind dat iets heel belangrijks niet vlot genoeg gezegd kreeg en in plaats van…

“Juf! Dingske heeft een regenworm opgegeten!”

zei het kind als bij wonder:

“O-yooo!”

Waarop een ander kind moet gedacht hebben dat het fantastisch klonk en gemakkelijk in de mond ligt. Het principe is eenvoudig, weinig kreten die qua semantiek zo gemakkelijk uit te leggen zijn: je ziet iets waardoor je mond spontaan de ‘o’-vorm aanneemt, een fysieke reactie die je kan benadrukken door er ‘yooo’ bij te plaatsen en klaar is kees.

Lena en Zita doen het ook voortdurend, onbewust. Lena steekt haar handen in de soep en Zita zegt “O-yooo!”, Zita steekt een hele aardappel in haar mond waardoor die er opnieuw uitkomt en Lena zegt “O-yooo!”. Op televisie zien ze iemand van een rots duiken en ze roepen in koor: “O-yooo!”.

En zo gaat dat maar do-yooor, de hele dag.

Advertenties

12 gedachtes over “o-yooo!

  1. Recent fenomeen? I don’t think so :-)
    Ik hoorde het de eerste keer op de unief gebruiken door een Gentse studiegenoot. Gaat dus al minstens een jaar of 10 mee, mogelijks veel langer.

  2. Dat gaat overigens vlot tot achttien jaar en ouder, hoor. Op school bij ons wordt er ook wat afge-o-yoot, en eigenlijk al een behoorlijk aantal jaar, als ik me niet vergis.

  3. Hier ook een 14-jarige, niet-Oostakkerse o-yoooster. Het is dus zeker besmettelijk, ik zou zelfs van een redelijk grootschalige epidemie durven spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s