terug naar school

Zopas heb ik me ingeschreven voor de opleiding ‘Gids / Reisleider’. Dat vind ik zelf nogal grappig omdat ik, uitgezonderd een weekje Schotland en een paar city trips, nog helemaal niets van de wereld heb gezien. Maar het is me alleen te doen om het Gidsen, met de ‘G’ van Gent.

Om de specialisatiemodule ‘Kunststad Gent’ te kunnen volgen, moet je eerst het certificaat ‘Gids / Reisleider’ behaald hebben. Overigens erkend door Toerisme Vlaanderen, dus kans op werk, hetgeen niet direct mijn bedoeling is. Die basisopleiding ‘Gids / Reisleider’ bestaat uit 5 modules, waarvan ik nu in het voorjaar al 3 modules zal volgen. De overige 2 modules zijn voor het najaar.

En ik zal stof moeten verwerken. Al heb ik daar eigenlijk geen schrik voor, mijn geheugen laat me alleen in de steek voor echt belangrijke dingen zoals de status van het broodbeleg in de koelkast of er dan ook eens aan denken om te vragen hoe het met iemand gaat, of zo. Maar historische anekdotes of woeste jaartallen of moeilijke straatnamen: geen probleem, laat maar komen.

De helft (120u) van de basisopleiding (240u) bestaat uit praktijkmodules. Om het simpel samen te vatten: “voor een groep staan”. (hetgeen toevallig mijn beroep is, dus daar zou ik ook geen schrik voor mogen hebben)

Als ik voor elk van de 5 modules slaag, dan kan ik in 2014 het specialisatiejaar ‘Kunststad Gent’ volgen. (maar ook ‘Museumgids’ lijkt me wel iets) En als dat allemaal goed verloopt, dan begin ik met de speciale taalopleidingen. Ah ja, een gids die maar één taal spreekt, dat is nogal onnozel.

Om zo’n taalopleiding te kunnen starten, moet je het Europees niveau B2 of ‘Richtgraad 2.4’ of in de volksmond ‘niveau 6’ beheersen. Dus voor de opleiding Spaans zou ik me al meteen mogen inschrijven omdat ik dat certificaat heb — ik heb namelijk eens gedurende 6 jaar Spaans gevolgd in avondonderwijs. Dat is meteen ook één van mijn grootste frustraties, dat ik Spaans kan spreken maar dat ik er niks mee aanvang. De gidsenopleiding zou daar dus verandering in kunnen brengen.

Voor Engels en Duits zie ik mij misschien nog slagen in de instaptoets (om te kunnen deelnemen). Maar Frans, dat is werkelijk een probleem. Sinds mijn herexamen Frans in het 5e TSO Moderne Talen heb ik geen Frans meer willen spreken, met uitzondering van het woord “dégoût”.

Oh! En dan zijn er nog de bijscholingen. Per jaar moet een gids of reisleider minstens 2 bijscholingen volgen, anders verlies je je herkenning. Die bijscholingen staan los van alle andere opleidingen, dus inschrijven kan nu al. Ik heb mij serieus moeten inhouden, het zijn alleen maar bangelijk interessante dingen!

Advertenties

7 gedachtes over “terug naar school

  1. @ Ivan: vroeg in de nacht ;-) Lijkt me ook wel iets voor mij om als jonggepensionneerde in Brugge te gidsen :-) Al weet ik dat de opleiding hier loodzwaar is…

    1. De basisopleiding zou identiek moeten zijn in Gent, Antwerpen, Brugge,… aangezien het certificaat geldig is voor heel Vlaanderen. En ook het urenpakket van de specialisatiemodules is vergelijkbaar, dus wat dat betreft: hou je niet in ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s