achterlijk

Etienne Vermeersch slaat nagels met koppen in Reyers Laat. (transcriptie)

Ik had het helemaal gemist maar een aantal politici heeft blijkbaar een wetsvoorstel ingediend ‘betreffende de bestrijding van islamofobie’. In de ontwerptekst een waslijst aan criteria. Bondig samengevat: als je vindt dat “de islamcultuur” — daar ga je al meteen in de fout — in sociaal of cultureel opzicht minder ontwikkeld is dan een andere cultuur, dan ben je ‘islamofoob’.

Met andere woorden: als de resolutie wordt aangenomen, wordt het eigenlijk verboden om mensen te sorteren op culturele identiteit. In het geval ze moslim zijn. Voor alle andere culturen of godsdiensten doen we vrolijk verder.

Niet dat ik er last van zal hebben: ik vind het ene geloof niet noodzakelijk minder achterlijk dan het andere. Maar het voorstel van Anciaux en Co is uiteraard niet eerlijk, discriminatoir zelfs. Anciaux zegt dat Vermeersch “aan ’t zeveren” is om de eenvoudige reden dat hij geen argument heeft om Vermeersch te counteren wanneer hij de vergelijking maakt met “de Amerikaanse cultuur” die achter is omdat slechts 40% van de Amerikanen de evolutietheorie aanneemt.

Het verschil tussen ‘mening’ en ‘belediging’ ligt niet zelden in de perceptie van de ontvanger.

Wegens de kerkelijke scheiding tussen humor en geloof, zeg ik alvast op voorhand dat wat volgt een graptjen is.

Ik vind dat politiek zich niet moet bemoeien met geloofskwesties, ik vind dat de wereldgodsdiensten nu maar eens moeten uitvechten welke van alle godsdiensten de meest achterlijke is. Misschien kunnen ze naar analogie met de Special Olympics ook de Spiritual Olympics organiseren? Wie wint, heeft voor minstens 4 jaar gelijk. De godsdienst die wint, mag er dan voor 4 jaar van op aan dat alleen hun god en niemand anders de planeet heeft geboetseerd. En al de rest moet zwijgen.

De mensen gaan geen blijf weten met de vrijgekomen tijd. Al die energie om zelf naar antwoorden te gaan zoeken, om de wereld beter te maken, om hun leven in eigen handen te nemen.

Tenzij! Tenzij we natuurlijk onze tradities respecteren en de Spiritual Olympics iets drastischer gaan uitvoeren… zoals bijvoorbeeld in de 16e eeuw.

Op honderd meter van mijn werk staan de namen van enkele ‘terechtgestelden’ vermeld op een muur. (ingang Prinsenhof) — zo kan het dus ook:

onthoofd

verbrand

Reden? Protestantisme. Naar het schijnt zou dat een beetje verschillen van het katholicisme. (onze Westerse versie van de Soennieten en Sjiieten)

Nee, dan deden ze het in Frankrijk toch veel grondiger.

[om maar te zeggen: “beledigen” lijkt mij dan nog een vrij beschaafde manier om iemand er op te wijzen dat hij achter is, ik zou eigenlijk niet weten hoe het anders kan]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s