Helden

Minder dan 3 uur geslapen vannacht. Maar het is hen vergeven, de Nieuwe Rode Duivels zijn een plezier om naar te kijken. Op het veld, naast het veld, in de media.

Helden zijn het niet. Maar ze maken naam, vooral in het buitenland. Een naam waarmee ze trouwens geweigerd zouden worden bij een sollicitatie voor een doorsnee garagepoorten-installateur in België.

“Hoe zegt u? Wát is uw naam?”

“Eh… Marouane Fellaini, meneer.”

(klik)

Helden waren het, in 1986. Mijn slaapkamer hing vol, El Simpático boven mijn bed. Hun namen klonken oer-Belgisch — Ceulemans, De Wolf, Renquin, Clijsters, Vandereycken, Munaron, Vandenbergh, Vervoort, Grün, Demol, Gerets, Claessen, Veyt, Vercauteren, Van der Elst, Mommens — misschien heeft een aantal spelers van die generatie nog garagepoorten geïnstalleerd na de voetbalcarrière.

De nieuwe generatie Rode Duivels is er één om U tegen te zeggen, wellicht beseffen ze zelf niet wat ze voor dit land betekenen, naast het veld. In nauwelijks 30 jaar is het internationale beeld van de ‘Belgische familienaam’ geëvolueerd naar: Chadli, Kompany, Mirallas, Benteke, Dembele, Lukaku, Hazard, Pocognoli,… samen met Vertonghen, Vermaelen, De Bruyne, Mertens.

Nee, ik begrijp dat wel, het gaat voor sommigen te snel.
Xenos + Fobos.

Maar er is geen weg terug, nooit meer. Investeer desnoods nog driehonderd miljoen extra in dat Brussels onderwijs. Geef die gasten een degelijke opleiding, een degelijke job. En laat ze binnen in de discotheek, ook als ze geen nationale held zijn.

En dan, misschien, dan zijn het mijn helden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s