Decathlon, een winkel voor de bewegende mens

Juicht! Gent heeft eindelijk een Decathlon!

Omdat het niet mijn gewoonte is om over werken of werven te klagen, heb ik er op dit weblog nooit iets van gezegd. Dat ik het voorbije jaar geregeld met modderschoenen thuiskwam, daar heb ik nooit over geklaagd >> dat het fietspad op de Vliegtuiglaan op 3 verschillende plaatsen werd opengebroken, een jaar lang, voor de toegang van het werfverkeer: ik heb dat aanvaard, zó verzuurd ben ik nu ook niet :)

Het globale masterplan, de reconversie van het Manchestergebouw en de aanleg van een mega-parking voor Weba + Decathlon, was in handen van Abscis Architecten en aannemer Aclagro NV. Ik ken die mensen niet. Maar ik vermoed dat het 20e-eeuwse krokodillen zijn die zich uitsluitend verplaatsen met de auto. Enfin, dat leid ik af uit het resultaat.

In de projectomschrijving staat nochtans iets over fietsenstallingen.

“Om de winkels (Weba en Decathlon) op een veilige manier met elkaar te verbinden, komt tussen de ingangen van beide winkels een verkeersvrije wandelzone – een ‘Ramblas’. Deze ‘Ramblas’ moet naast een louter functionele verbindingsfunctie ook een recreatieve invulling hebben, met een ‘playground’ voor Decathlon, fietsenstallingen en zitgelegenheden.”

Fietsenstalling wordt herleid tot ‘recreatieve’ functie.
Dat zegt alles.

Maar genoeg over het project, nu de feiten.
Ik ben de parkeerplaatsen gaan tellen:

  • Meer dan duizend parkeerplaatsen voor auto’s.
    (enorm uitgestrekt, over de hele lengte van de site: van de Afrikalaan tot voorbij de tunnel van de Vliegtuiglaan)
  • Tien (10!) degelijke (niet-overdekte) parkeerplaatsen voor fietsen.
    (niet zeuren: aan de zijkant van het gebouw hebben ze nog wat extra voorwielplooiers geplaatst) (naast de ‘playground’)
10 fietsplaatsen, dat is 1 procent van de capaciteit van de autoparking.
10 fietsplaatsen, dat is 1 procent van de capaciteit van de autoparking.

Deze winkel ligt niet in een verlaten industriepark, weg van de stad. Nee, de nieuwe Decathlon ligt zomaar even in postcode 9000. Op een paar honderd meter van de Bataviabrug, binnenkort is dat dus hartje Gent.

Natuurlijk dat je met de auto komt om een pingpong-tafel te kopen, dat zou ik ook doen. Maar de meeste mensen verlaten de winkel met slechts de inhoud van een boodschappenmandje: een paar voetbalschoenen en een regenjas, bijvoorbeeld.

Je kan het de klanten zelfs niet kwalijk nemen dat ze de auto nemen naar Decathlon, zolang onderstaand traject de fietsroute naar Decathlon is:

.
Dat laatste is uiteraard geen taak voor Decathlon, wel voor… ja, voor wie eigenlijk? Want ook de voorganger van Watteeuw heeft dit met glans genegeerd. Het probleem van de oversteek aan de Doornzelestraat en het kapotte wegdek in de Koopvaardijlaan, is al jaren bekend. Reeds lang vóór de aanleg van de Bataviabrug. En niemand die het aanpakt. Wat ben je met een fietsbrug als je er niet geraakt?

Advertenties

2 gedachtes over “Decathlon, een winkel voor de bewegende mens

  1. Echt Kafkaiaans! Alles voor koning auto, hoe lang nog? Gelukkig blijkt er een tendens bij jongeren dat ze minder en minder interesse hebben voor een eigen wagen. Misschien eindelijk positieve evolutie?

  2. Is dat de tendens? Daar merken wij hier echt niet veel van. We wonen sinds kort terug in ’t stad in een buurt met veel kotstudenten. Spijtig genoeg heeft een serieus deel daarvan een eigen auto die onze straat compleet inneemt:-( En wij zijn heel bewust terug naar hier gekomen om met onze drie kinderen en pleegzoontje geen eigen auto meer te moeten aanschaffen en gebruik te kunnen maken van een uitgebreid autodeelnetwerk en openbaar vervoer. Het lijkt de wereld op zijn kop…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s