tussen geweld en geloof

Waar ik de komende uren en dagen en weken redelijk ongemakkelijk van ga worden: de grote denkers die zullen staan drummen om toch maar te stellen dat de aanslag in Parijs eigenlijk niets van doen heeft met geloof, wel met extremisme.

Om dan met z’n allen weer op zoek te gaan naar de voedingsbodem, die uiteraard niet in de godsdienst wordt gezocht.

In de media zal het de komende weken niet gaan over hoe wij toestaan dat miljoenen mensen hun verzonnen god een bijzonder belangrijke positie toekennen in hun leven en dat van iedereen in hun omgeving.

Hoe wij — in al onze tolerante naastenliefde — oogluikend toestaan dat zowel de ene als de andere unieke zaligmakende god zo belangrijk wordt dat het plots ook het leven doorkruist van andere mensen die voor zichzelf hebben leren denken.

“Maar dat is extremisme, Ivan!”
“Dat heeft niks met geloof te maken!”

Bullshit.

Het neerknallen van mensen die uw geloof belachelijk vinden, heeft juist ALLES te maken met geloof. Want natuurlijk dat het extremisme is, namelijk het extreme geloof in het eigen geloof.

Het is niet omdat er ook veel geweld gepleegd wordt buiten het kader van godsdienst, dat we religieus fundamentalisme dan ook maar in dezelfde schuif moeten steken.

Enfin, mijn gedacht.
En de gedachten, zoals u weet, die zijn vrij.

Advertenties

6 gedachtes over “tussen geweld en geloof

  1. Right. Die tienduizenden mensen die hier in onze contreien tijdens de 16e en 17e eeuw elkaar hebben uitgemoord omdat ze al dan niet reformistisch of contrareformistisch of calvinistisch of lutheriaans of hugenoot of whatever waren, dat zijn allemaal psychopatische zotten. Neen dus.

   Religie, het woord zegt het zelf, ‘verbindt’ mensen. Helaas werkt die wonderschone verbinding ook in negatieve zin. Door met heel erg veel mensen samen ongelijk te hebben, denken de onderdelen (de mensen) van de groep plots dat ze overschot van gelijk hebben en dat iedereen die niet bij die groep hoort, ongelijk heeft.

   Zo werkt geloof nu eenmaal. Gelukkig worden de geesten van slechts een aantal mensen in die mate ook vergiftigd dat ze daarvoor gaan moorden. Maar dat hun geest vergifitigd werd door het geloof, dat is een feit. Geloven staat gelijk aan ‘niet denken’ en daar begint alle onheil.

    1. Als ik je goed begrijp, dan zeg je nu het volgende: omdat ik probeer uit te leggen dat sommige misdaden verwant zijn aan godsdienst, praat ik de vele misdaden goed die gepleegd zijn voor een vlag.

     Dat is te gek voor woorden.
     Waar en wanneer heb ik zoiets beweerd?

 1. In de jaren 50 werd door de nonnen verboden met kinderen te spelen die naar een officiele school gingen. Als ik hier in het dorp kijk naar de rivaliteit tussen de twee onderwijsnetten twijfel ik er aan of er iets is veranderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s