piesmeiskes

Sinds vorig jaar staan er piesmeiskes op een gevel in de Kraanlei.
(voormalige wijnhandel*, nu restaurant Nestor)

Vorige maand nam ik deze foto, om bij thuiskomst aan Lena te tonen.

Kraanlei, Nestor

Eergisteren tijdens de les — de weekendlessen zijn in openlucht — kreeg ik wat meer uitleg bij de beeldjes, vooral over het ventje in ’t midden.

Het manneke stond er al veel langer. Het huidige bronzen beeld vervangt een gepolychromeerd terracottabeeldje dat er wellicht zeer lang heeft gestaan maar door een stormwind in 1965 naar beneden viel. Dat beeldje werd opgekalfaterd en staat nu in het Huis van Alijn, iets verderop in de Kraanlei.

In 1980 werd op de lege plek een nieuw manneke gezet, ook met blote piskaloter.

De meiskes zijn een initiatief van de Sosseteit van de Gensche Mannekes Pies Twielink, die vierden vorig jaar hun tienjarig bestaan. Een mens moet iets doen in het leven.

De naam van de vereniging doet vermoeden dat er 2 van dit soort mannekes in Gent staan, terwijl er eigenlijk 3 staan. Want naast de 2 beeldjes in de Kraanlei, waarvan het origineel in het Huis van Alijn staat, staat er nog een identiek exemplaar helemaal bovenop de trapgevel van een huis in de Wilderoosstraat, huisnummer 13.

Dat de Wilderoosstraat ook een geliefkoosde plek is voor wildplassers, alvorens ze met hun zatte botten wegscheuren uit de ondergrondse Sint-Michielsparking, is waarschijnlijk puur toeval.

_________________________________________________
*In de 18e eeuw was er een wijnhandel in de Kraanlei, niet toevallig recht tegenover het gildehuis van de wijnschroeders, dus ter hoogte van de ‘wijnkant’ (aan de overkant van de ‘bierkant’). Maar in een 17e-eeuwse akte was er al sprake van “Het huys als van audts ghenaemt manneken pis”.

Er wordt gezegd dat het beeld zou refereren naar een oude stadslegende, het verhaal van Boudewijntje, een verhaal waar uiteraard verschillende versies van bestaan. Wat volgt is slechts één versie:

Filips van de Elzas (12e eeuw) lag overhoop met de abt en tijdens één van de ruzies zou de abt een vloek hebben uitgesproken over Boudewijntje, het (bastaard)zoontje van Filips, waardoor het altijd een klein manneke zou blijven. En zo geschiedde. Maar Boudewijntje was een kleine schavuit die de abt het bloed vanonder de nagels pestte. Toen hij op een keer tijdens een processie er niets beter op vond dan met zijn blote flieter tussen het devote volk rond te dansen (en te plassen) vond de abt het genoeg: hij sprak een nieuwe vloek uit waardoor Boudewijn in een stenen beeldje veranderde.

Advertenties

Een gedachte over “piesmeiskes

 1. Wie is de mooiste van het land?
  Cultuur29 oktober 2015 0 1

  GERAARDSBERGEN – Waar de oudste plasser van het land staat weten ze in Geraardsbergen al langer, maar nu wil de Ronsische kunstenaar Enca Caen ook weten wie het mooiste Manneken-Pis heeft? Het is een vraag waar een publieksjury zich mag over buigen, tenminste als de betrokken steden en hun Broederschappen aan de verkiezing van ‘de mooiste plasser’ willen meedoen.

  Voor een goed begrip: de Mannekens-wedstrijd is een ludieke aangelegenheid, ontsproten aan het brein van kunstenaar Enca Caen. Die hoopt met zijn schoonheidswedstrijd drie bijzondere beeldjes uit Geraardsbergen, Gent en Brussel samen te kunnen brengen. Echt nieuw is dat niet, want Manneken-Pis van Geraardsbergen en Manneken-Pis van Brussel gingen vijf jaar geleden al eens op bezoek bij het Gentse ventje aan de Kraanlei.

  Concreet is de wedstrijd nog niet uitgewerkt, maar zowel in Geraardsbergen als in Brussel zouden ze de uitdaging wel willen aangaan. Uiteindelijk is het mooie reclame voor de plassende ventjes en hun thuisbasis. In Geraardsbergen zijn ze’r trouwens nogal gerust in. Manneken-Pis plast er al eeuwen en is 160 jaar ouder dan de collega uit Brussel. Aan zijn conditie is dat niet te zien. De fiere plasser oogt nog altijd als een fris ventje en kan wat dat betreft de concurrentie met Gent en Brussel met gemak aan.

  De oudste die ook de mooiste is: in het echte leven niet altijd vanzelfsprekend, maar met beeldjes kan alles, zeker als ze in hun blootje plassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s