Napoleon de Pauwvertakking

De naam van dat stukje water tussen Dampoort en Portus Ganda, dus het kanaal(tje) met de Schoolkaai aan spaanskasteelzijde en de Hagelandkaai aan verkeersdoorstroomzijde.

Echte Gentenaars noemen dit water het de Pauwvaardeken.

Een verwarrende naam. Want het kanaal werd niet genoemd naar Napoleon de Pauw, wél naar zijn vader Napoleon-Liévin de Pauw.

Wat opvalt is de sluis ter hoogte van de zwaaikom (Dampoort), die wordt niet meer gebruikt.

Zo zag de sluis er deze week uit.

Napoleon de Pauwvertakking

Napoleon de Pauwvertakking

In 2012 nam ik er deze foto’s:

track, Tadashi Kawamata, Dampoort, zwaaikom

track, Kiosko, Hagelandkaai

Het is een buurt waar je met toeristen niet zo snel zal passeren. Zelfs als de mensen die je aan station Gent Sint-Pieters moet ophalen per abuis zijn afgestapt in station Gent-Dampoort en in paniek opbellen dat je ze daar moet komen halen, zelfs dan zal je gewoon de ring oversteken naar de Sint-Baafsabdij en dus niet langs de Schoolkaai of Hagelandkaai passeren. Tenzij de groep een thematische wandeling had geboekt met als onderwerp “Wie was Napoleon de Pauw en waarom werd hij in godsnaam vertakt?”

Over dit kanaal ligt ook een venijnig brugje, de Napoleon de Pauwbrug, bij de Gentse fietsers gekend als het steile kasseibrugje dat de woessies onderscheidt van de poessies.

Maar genoeg over mezelf, tijd voor Roa!

Alleen al voor ROA maak ik vaak een ommetje via de Hagelandkaai. Op de hoek met de Bastionstraat staat één van zijn oudste (en bekendste) Gentse werken.

ROA, Bastionstraat

ROA, Bastionstraat

ROA, Bastionstraat

Ik ben fan van het eerste uur. En het doet mij veel plezier dat Stad Gent het belang van zijn kunstwerken heeft ingezien.

Bij Visit Gent kan je trouwens een magnifieke Streetart (fiets)route, de Concrete Canvas Tour, halen. (wie een printer heeft: dit is de pdf)

Vlaanderen Vakantieland heeft er zelfs een schone reportage over gemaakt.

Het is erg maar ik heb die route nog nooit gedaan. Ik zal die route dan een keer doen en er dan een blogje over schrijven. (het staat op plaats 783 van mijn to-do-lijstje)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s