Sint-Jozefskerk

Gisteren vond de allerlaatste eucharistieviering plaats in de Gentse Sint-Jozefskerk, een kerk die me nauw aan ’t hart ligt.

De toekomstige invulling is onduidelijk.

Toen ik in het schooljaar 2015-2016 de Rabotwijk koos als afstudeer-rondleiding in de opleiding voor stadsgids, was het overlijden van pastoor Koen Blieck nog een diepe wonde voor de Rabotiens.

Drie jaar later is hij nog niet vergeten.

Koen Blieck

Ondertussen is er al een Koen Blieckplein in de (toekomstige) Tondelierwijk.

Sint-Jozefskerk, Wondelgemstraat, Gent

Vandaag lijkt de Sint-Jozefskerk een anomalie in de Wondelgemstraat. De huidige Rabotbewoners die gelovig zijn, gaan eerder naar één van de 4 moskeeën in deze wijk. Binnenkort zelfs 5, want naast de Marokkaanse moskee (Elyzeese velden), de Pakistaanse moskee (Victor Frisstraat), de Turkse moskee (Rietstraat) en de Tsjetsjeense moskee (Wondelgemstraat) komt de grootste moskee van Vlaanderen, de ‘Groene Moskee’, in de Gebroeders De Smetstraat.

Een moskee wordt het al zeker niet, die nieuwe invulling van de ontwijde Sint-Jozefskerk. Een buurtcentrum is de huidige piste.

Ik had veel verwacht van het circulatieplan vorig jaar. Ik verklaar me nader: de straten rondom de kerk, ‘Bij Sint-Jozef’, zouden een fantastisch gezellig verkeersvrij plein kunnen vormen in het hart van de Rabotwijk. In mijn ogen is dat iets waar deze buurt nood aan heeft.

Maar het zijn de buurtbewoners zelf, in het bijzonder de (Turkse) handelaars, die ervoor gelobbyd hebben om in alle straten zo veel mogelijk autoverkeer te behouden.

“De mens, ge kunt gij daar niet aan uit.” (Gerard Walschap)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s